e-nyilvántartás

2012.12.15 15:51
Olcsóbb hatósági eljárásokat hozhat az e-nyilvántartás

[Első kézből] 2012.12.15 15:30



Akár évi 1,5 milliárd forintot is meg lehet spórolni az építészeti hatósági eljárások e-nyilvántartásával, s a rendszer gyorsabban használható és bizalmasan kezelhető is lesz. Az ÉTDR nevű szolgáltatást Dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára mutatta be szombaton.

Dr. Szaló Péter a projekt megvalósításáért felelős Területrendezési, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság vezetője hangsúlyozta, hogy az ÉTDR a folyamatok digitalizálásával időbeosztásunkra és pénztárcánkra is jótékony hatással lesz. Nem kell nyomtatni, másolni, papírhalmokat tárolni, nem kell postaköltséget fizetni. Csak ezzel évente mintegy 1,5 milliárdot takaríthat meg az állam.

Januártól az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásban is lehetőség lesz az elektronikus ügyintézésre: a kérelmeket és terveket Interneten is be lehet adni, valamint az ügyek kezelése is elektronikusan történik. A kérelmezők ügyfélkapus azonosítással egy egységes építésügyi hatósági felületen nyújthatják be engedélyeik vagy igazolásaik iránti kérelmeiket, s az ehhez szükséges mellékleteket elektronikusan csatolhatják. A rendszer lehetőséget ad majd a jogutódlási, a határidő-hosszabbítási és jogorvoslati eljárások kezdeményezésére is.

A terveket és a hozzájuk kapcsolódó állásfoglalásokat ezentúl nemcsak elektronikusan nyújthatják be, hanem így is tekinthetik meg a szakhatóságok, a közreműködő szervezetek és az ügyfelek is. Ha az ügyben másodfokú döntés szükséges, a másodfokú hatóság ugyancsak az ÉTDR rendszeren keresztül tekintheti meg a műszaki dokumentációt. A rendszer a különböző jogcímekhez különböző hozzáférési jogosultságokat rendel, így bizalmasabbá is válik: nem mindenki láthatja a teljes dokumentációt, csak azt a részt, ami őt érinti.

Az engedélyezési eljárások folyamata hamarosan gyorsabbá és átláthatóbbá válik, csökkenhet a hiánypótlások száma. Az adminisztratív terhek csökkentésével a hatósági oldalon több energia marad a szakmai előkészítésre, a megalapozottabb döntésekre. Az elektronikus építési engedélyezési eljárás bevezetése környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen jelentősen csökkenhet a papírfelhasználás.

Az ÉTDR az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg - tájékoztatott a belügyi tárca.


OrientPress Hírügynökség

Elérhetőség

Kovács Gábor földmérő

kovacs.gb@gmail.com

1117,Budapest,Móricz Zsigmond körtér 10
9400,Sopron,Szent György utca 4

06307911662

Keresés

© 2012 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode