Általános vitára alkalmas a földmérési és térképészeti törvényjavaslat

2012.03.30 13:09
Általános vitára alkalmas a földmérési és térképészeti törvényjavaslat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Agromonitor.hu   
2012. március 30. péntek, 11:29

Egyhangúlag támogatta a napokban az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. A jogi szabályozás ahhoz igazodik, hogy befejeződött az állami adatbázisok digitalizálása.

Horváth Gábor István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) földügyi főosztályának vezetője az ülésen elmondta, hogy az informatika gyors fejlődésével megnövekedett az adatinfrastruktúrák szerepe a nemzetgazdaságban, amelyek között kiemelt szerepe van a téradat-infrastruktúráknak, adatbázisoknak. Ezek használata ugyanis sok - korábban bonyolult módszerek alkalmazását szükségessé tevő - döntés objektív meghozatalát egyszerűsíti le. A most hatályos törvény nem tudja kezelni a téradat-infrastruktúrákat, mivel a korábban készült térképek papíralapúak. Az állami adatbázisok digitalizálása azonban befejeződött, ezért a jogi szabályozásnak is igazodnia kell a korszerűbb lehetőségekhez - mondta a főosztályvezető.
A szakember az MTI szerint emlékeztetett: az elmúlt években befejeződött az állami nyilvántartások alapjául szolgáló ingatlan-nyilvántartás és topográfiai térképek digitalizálása. Így a közhiteles nyilvántartások - térkép - alapjául most már kizárólag digitális térképi adatbázisok szolgálnak.
Koncepcionális eleme az új törvényjavaslatnak a digitális adatbázisok gyakorlati alkalmazásának széleskörű elősegítése, ebben is a háromdimenziós ingatlan-nyilvántartás jogszabályi hátterének a megteremtése. Az ingatlanfejlesztések miatt jelentősen nőtt a háromdimenziós ingatlan-nyilvántartás iránti igény, hogy minden műtárgynak, közműnek pontosan meg lehessen határozni a helyét, a föld alatt és a föld felett. Sőt, az ezekhez kapcsolódó jogok is ábrázolhatók ilyen módon - tette hozzá. Másik fontos eleme a törvényjavaslatnak a szolgalmi jogok megjelenítése az ingatlan-nyilvántartásban a térképeken.

Módosítás dátuma: 2012. március 30. péntek, 03:54

 

Elérhetőség

Kovács Gábor földmérő

kovacs.gb@gmail.com

1117,Budapest,Móricz Zsigmond körtér 10
9400,Sopron,Szent György utca 4

06307911662

Keresés

© 2012 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode